Hörselskadad?

Taget från senaste Vi hörs, 1/2009. (Svenska hörselförbundet rf)

DET HÄR KAN DU GÖRA FÖR ATT KLARA DIG SÅ BRA SOM MÖJLIGT

  • Skaffa kunskap om din hörselskada.
  • Använd hörapparat om du fått en.
  • Koncentrera dig på att lyssna, se till att du ser ansiktet på den du talar med.
  • Tala själv tydligt.
  • Tala om när du inte hört, be om förtydligande, vid behov skriftligt.
  • Håll dig informerad om olika kommunikationsmetoder för hörselskadade. Öva dig i att använda hjälpmedel.
  • Håll kontakt med andra människor, både med hörselskadade och med personer utan hörselskador. Medborgarsamhället kräver att vi gör vår röst hörd - vår egen "intressebevakning" är viktig.
  • Var med i hörselskadades förening för att påverka, utveckla och ha trevligt

Till alla: Pilotreklam!

Alla med och lyssnar på piloten Johan Hammarström, lördagen den 25.4 i Vasa!
Gratis inträde. Platsen är Berghemmet, adress: Berggatan 2-4 i Vöråstan.

Klockslaget blir troligtvis kl. 12.00 (inte hundraprocent säkert).

På den här föreläsningen får vem som helst komma, icke hörande och hörande!


Den här intervjun är tagen härifrån.

Piloten Johan Hammarström flyger just nu jorden runt i ett litet flygplan där han enbart har med sig en ryggsäck som packning, något många piloter gjort före honom. Men Johan och hans syfte med projektet är ovanligt. Johan är gravt hörselskadad sedan födseln och blir världens första hörselskadade pilot som flyger jorden runt. Projektet, som heter World flight for hearing (WFH), har som mål att öka förståelsen och kunskapen kring hörselhandikapp och dessutom motivera alla med handikapp att följa sina drömmar.

Berätta om din resa!
Jag har drömt om att flyga jorden runt i ett litet flygplan, med bara en ryggsäck som packning, sedan jag var barn och började drömma om flygplanet och att bli pilot. Tjusningen med denna dröm är dels att få flyga ett litet flygplan i alla delar av världen (vilket jag undrar mycket över hur det är), men också att vara fri att åka var man vill oavsett om det är hav, sjöar, berg eller öken i ens väg.

Varför gör du den här resan? Som hörselskadad har jag kämpat för att bli pilot och det tog nästan två år innan jag lyckats erhålla en dispens genom att övertyga möjligheterna att jag kunde flyga trots min hörselskada. Jag gör denna expedition för att inspirera andra människor att uppfylla sina drömmar, även om de har ett funktionshandikapp såsom en hörselskada. Jag vill bryta barriärena och visa att det många inte trodde var möjligt faktiskt går. Jag vill också berätta för världen om hörselskadan, hur vanlig den är (var nionde person i världen är hörselskadad) och att den existerar i alla åldrar (mer än 50% av de hörselskadade i världen är under 65 år). Sen är det förstås en dröm som går i uppfyllelse för mig. Projektet handlar om att uppfylla drömmar!

Har du stött på några problem under resans gång? Jodå, en del olika saker. Just nu har vi en del tekniska problem med vårt flygplan vilket gjort att vi både varit stillastående i Jakarta och nu också i Darwin. Det har varit ganska omständigt att flyga småflygplan i många delar av världen. Till exempel så tog det mer än sju timmar att bara komma ut till flygplanet i Indien på grund av all byråkrati! Korruption ser man en del i vissa länder, nu senast i Indonesien när vi landade i Kupang. En del spännande väder har vi också mött. Minns särskilt en nattflygning från Indien till Thailand, över Bangladesh och Myanmar där vi stötte på en hel del åskväder och fick kryssa mellan åskväder.

Vad hoppas du att den här resan leder till? Stärkt självkänsla hos världens hörselskadade (många människor är rädda för att berätta om sin hörselskada vilket oftast är det stora problematiken bottnar i - stigman kring hörselskadan). Minskad stigma kring hörselskada är min stora ambition. Sen hoppas jag resan inspirerar andra människor att uppfylla sina drömmar – kanske finns det fler människor som alltid drömt om en stor resa som de nu uppfyller när de läser om det här!

Vilken har varit den roligaste platsen att besöka? Nepal var spännande då vi fick lära oss mycket om hur människorna bor i Himalaya, men också en del om oroligheterna där borta, utifrån Sherpas perspektiv. Vietnam var också spännande då vi besökte många skolor för hörselskadade och förhoppningsvis fick inspirera många barn. Att lära sig mer om Vietnamkriget och själv få se den oändliga terräng som detta kring utspelade sig i var också intressant.

Längtar du hem än? Några gånger har jag väl längtat lite, särskilt när det stod att det var 25 grader i Stockholm! :)

1. Money

Eivor har lyssnat på radionyheter och hörde att Stefan Wallin, Finlands Kultur -och idrottsminister har beviljat hörselförbundet pengar för ändamålet de ungas verksamhet. (Det var ur en större pott för satsning på ungdomsverksamhet och hörselförbundet var en av bidragsmottagarna) Får se vad de hittar på för skoj?!

Nu får ni ge förslag till olika träffar när vi vet att det finns pengar! Hihi..

Mera nytt

Linus har varit duktig och gjort ett forum där alla kan säga vad man tycker. (Den här sidan är mera i informationssyfte eftersom det är lite svårt att hänga med vad andra säger och tycker)

Tryck här så kommer ni till forumet
Där är det bara att registrera sig och sen att börja skriva!

Till Dalleh:

Angående forumtjänsten, man skulle ju kunna länka till den sidan isåfall. För det är ju enklare om alla får skriva vad de vill. Men den här sidan är ju lite mera som "reklam" för oss..

Chatklient? Här är vi inte så högt skolade inom datatekniken så det är ett stort frågetecken, men om du kan så varsågod!:)


Tälta

För att fortsätta diskussionen:

Vem är intresserad av att tälta en natt eller två i sommar? Innehåller säkert grillning av korv och liknande...

Var, när och hur är inte bestämt.. Måste kolla intresset först!


Skriv gärna namn (tror det räcker med förnamn eller vad du nu kallas :) ) om du är intresserad!

Info

Hej alla!

Det här är en blogg som gör att vi hörselskadade kan hålla kontakten bättre istället för att skicka 25 mail om dagen till varandra. Det dyker säkert också upp några inlägg om vår vardag och hur vi upplever saker och ting.

Vem som helst får ge bidrag till bloggen om det är inom rimliga gränser. Vill man ge ett "bidrag" till bloggen kan man maila till [email protected] och diskutera med oss.

Ge gärna förslag på vad vi kan ändra och förbättra!



För "nybörjare": Vem som helst kan kommentera alla inlägg. Tryck på kommentera, fyll i fälten och tryck på "skicka kommentar". Om man vill kan man vara anonym.

Under kategorier kommer olika kategorier att komma upp vart efter samtalsämnen förhoppningsvis ökar.

Under länkar hittas sidor som hör till hörselskador mm..

Välkommen till vår nya blogg!

Info kommer.

RSS 2.0